niedziela, 12 sierpnia 2012

#1 Z MLEKIEM KOKOSOWYM

Chwila szczesliwosci i radosci to przygotowywanie i jedzenie potraw z MLEKIEM KOKOSOWYM.

Jesli mialabym wymienic jedna kuchnie swiata, ktora bez ograniczen moglbym spozywac to bedzie to kuchnia tajska. Uwielbiam! W szczegolnosci potrawy z mlekiem kokosowym!
Smak mleka kokosowego jest niezwykly. Uwielbiam go w daniach z krewetkami, warzywami czy w deserach. Nadaje sie chyba do wszystkiego? 

Bedac kiedys w Singapurze mialam okazje zjesc perfekcyjne ZIELONE CURRY. W jakims skromnym barze przy plastikowym stole. Do tej pory szukam tego smaku chodzac po najrozniejszych  tajskich restauracjach w roznych miejscach na swiecie. Nie znalazlam. Sama jednak uwazam, ze osiagnelam calkiem  zadawalajacy poziom w przygotowywaniu tej potrawy. Kunszt gotowania zielonego curry podnioslam po odbyciu praktycznego kursu  tajskiej kuchni. Nie ukrywam ze okazalo sie to bardzo pomocne  :-)
Zielone Curry robie z warzyw, ktore aktualnie mam w lodowce. 

MOJE ZIELONE CURRY:


2 lyzki gotowej pasty green curry
1/2 lyzki sos rybny
1 lyzka cukru trzcinowego
2 lyzki oleju do podsmazenia
2 cm swiezego imbiru
1 lodyga trawy cytrynowej
3 listki limetki kaffir
1/2 puszki mleka kokosowego
1/2 limonki
1/2 szkl wody
garsc swiezej kolendry do posypania

1/2 papryki
1/2 cebuli
1/5 kalafiora
1 marchewka
garsc swiezego lub mrozonego groszku zielonego
garsc swiezego szpinaku

Warzywa  mozna dowolnie wymieniac na inne (nie sugeruje jednak buraka i selera) i zmieniac proporcje. Nie nadaja sie tez warzywa, ktore trzeba dlugo gotowac aby byly zjadalane np. groch czy fasola szparagowa. Mozna wprowadzac grzyby, zrezygnowac z sosu rybnego na poczet soli. Mozna obejsc sie bez listkow limetki kaffir czy trawy cytrynowej. Mozna dodac galange. Kolendre do posypania mozna zastapic szczypiorkiem lub mieta.

Wszystkie warzywa kroimy na kawalki, wrzucamy na olej i smazymy na patelni przez 3 minuty na mocnym ogniu, dodajac wczesniej paste green curry. Caly czas mieszamy. Dodajemy reszte skladnikow: wode, sos rybny, mleko kokosowe, cukier, pokrojona trawe cytrynowa, pokrojony na plastry imbir, wciskamy sok z limonki. Gotujemy 2 min. Tuz przed podaniem dorzucamy listki liemtki kaffir. Podajemy ze swieza kolendra na wierzchu. Z podanych skladnikow wyjda 2 wielkie miski.
Max 10 min gotowania wraz z przygotowaniem.


CIECIERZYCA Z POMIDORAMI I MLEKIEM KOKOSOWYM:



2 lyzki przyprawy gharam masala
1 lyzka gotowej mieszanki curry
1/2 lyzki chili 
2 lyzki masla
1/2 puszki mleka kokosowego
sol do smaku

1,5 szkl ugotowanej ciecierzycy (lub puszka gotowej)
5 pomidorow obranych ze skory badz puszka gotowych
1/5 kalafiora (mozna zrezygnowac)
1 cebula
1 papryka czerwona (mozna zrezygnowac)

Warzywa kroimy na kawalki. Cebule wrzucamy na rozgrzany tluszcz na patelni i zeszkliwiamy. Nastepnie dodajemy wszystkie przyprawy i pokrojone w male kawalki pomidory. Gotujemy 10 min az pomidory sie rozpadna. Dodajemy kalafior, papryke, ciecierzyce i gotujemy nastepne 3 min, na koniec dodajemy mleko kokosowe. Doprowadzamy na wrzenia i zdejmujemy z ognia. Serwujemy ze swieza kolendra albo szczypiorkiem na wierzchu.
Proporcje na 2 wielkie miski. 
Max 30 min gotowania wraz z przygotowaniem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz